Te ciasteczka-jajeczka doskonale wyglądają i smakują obłędnie. Ich sekretem jest jeden dodatek
Lubię postawić na wielkanocnym stole coś, co przykuje uwagę gości. Dobrze, jak wygląda to typowo świątecznie, tak jak moje ciasteczka-jajeczka. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a wyglądają obłędnie. Smakują również doskonale, bo smak soczystych moreli doskonale podkreślają migdały.
Jak przygotować smaczne, kruche ciasto?
Tajemnicą delikatnego, kruchego ciasta jest odpowiednia proporcja składników. Powinno ono zawierać 3 części mąki, 2 części tłuszczu i 1 część cukru pudru. Tłuszcz jest tym składnikiem, który dodaje ciastu kruchości. By dał się dobrze wyrobić z pozostałymi składnikami powinien być zimny. Do ciasta kruchego można też dodać żółtko. Może ono być surowe lub ugotowane na twardo.
Jeśli chcecie odmienić nieco smak ciasta kruchego, możecie dodać do niego np. zmielone migdały czy orzechy. Trzeba nimi zastąpić część mąki. Składnik ten też zawiera sporo tłuszczu, a ponad wszystko mnóstwo smaku. Warto więc skusić się na taką modyfikację przepisu. Jeśli natomiast chcecie otrzymać ciemne ciasto, wystarczy zamiast 2 łyżek mąki dodać do niego 2 łyżki ciemnego, przesianego kakao.
Jak zrobić ciasteczka-jajeczka?
Do przygotowania ciasteczek-jajeczek potrzebne są morele z puszki. Nawet, jeśli kupicie świeże, to i tak warto je obgotować w syropie, by zrobiły się miękkie i delikatne.
Przepis: Ciasteczka-jajeczka
Kruche ciastka z lukrem i morelami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
- szczypta soli
Dodatkowo:
- lukier
- 1 puszka moreli w syropie
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej pokrojone na kawałki zimne masło oraz zmielone migdały. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach. Do masy dodaj cukier puder, szczyptę soli i żółtko jaja przetarte przez sitko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
- Wykrawanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm i dużą szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Piecz na rumiano ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ciastka przestudź.
- Formowanie ciasteczek-jajeczekNa każde ciastko wylej 1-2 łyżeczki lukru i pozwól mu się swobodnie rozlać. Na jeszcze niezastygniętym lukrze połóż połówkę moreli przecięciem do dołu i lekko ją wciśnij. Ciastka odstaw, by lukier dobrze zastygł.
Wskazówka: Morele z puszki można zastąpić brzoskwiniami z puszki, jednak każdą połówkę trzeba przekroić na 4 części i nadać jej okrągły kształt.
Przepis na domowy lukier
Choć bez problemu można kupić gotowy lukier, to jednak ten zrobiony domowym sposobem jest naturalny i o wiele tańszy. A robi się go bardzo prosto. Wystarczy do miseczki przesiać szklankę cukru pudru, a potem dodać do niego 1 łyżkę gorącej wody i 1-2 łyżki soku z cytryny (warto dodawać go stopniowo, obserwując gęstość lukru). Całość należy ucierać do białości, aż lukier uzyska odpowiednią gęstość.
Lukier do ciasteczek-jajeczek powinien być dość gęsty, by nie ściekał z kruchego ciasta. Jeśli więc lukier wyszedł wam za rzadki, dodajcie nieco więcej cukru pudru i jeszcze kilka minut całość ucierajcie. By natomiast otrzymać rzadszy lukier, wystarczy dodać do masy nieco więcej wody lub soku z cytryny.